Klubbkompisarna applåderar när Jenny Rissveds är på väg upp på scenen i Falun för att hyllas för sitt OS-guld Foto: Bengterik Busk/SVT

Häck, mountainbike och längdskidor

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna är ett sportintensivt län.

Här finns t ex innebandylagen KAIS Mora och IBF Falun och fotbollslagen Brage och Dalkurd och hockeylagen Mora och Leksand. Efter att i slutet av förra året ha legat sist i allsvenskan är Leksands herrar nu tillbaka i SHL efter ”mirkaklet i Övik” i våras då det då redan uträknade Leksand överraskande vann den sjunde och avgörande kvalmatchen mot MoDo.

Bandy spelar vi också. Bl a i Rättvik, Borlänge, Grycksbo och Falun. Jenny Rissveds tog OS-guld i mountainbike i Brasilien i somras och häcklöperskan Susanna Kallur har gjort en sagolik comeback efter år av skador, för att nämna några exempel och det finns fler.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

En rad framgångsrika längdskidåkare har anknytning hit. Är dom inte födda och uppväxta här så har dom flyttat hit för att plugga, eller helt enkelt förälskat sig i en dalkarl eller kulla. Och apropå det så är det så gott som förbjudet att säga/skriva dalmas eller dalkulla.

Masar och kullor finns nämligen bara i Dalarna så därför ska det inte vara något dal-prefix. Så det så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svealandsregionen – här är dina tilltänkta grannar

Mer i ämnet