Foto: TT

Mästare i solenergi ska utbildas

Publicerad

En tvåårig utbildning i solenergiteknik startar på Högskolan Dalarna i höst.

De som idag läser en ettårig magisterutbildning i solenergiteknik kan fortästta direkt på det andra året.

– Vi känner att den ettåriga utbildningen är för kort och vill ge studenterna möjlighet att få hela paletten. Det här också gör att studenterna förbereds för ytterligare studier på doktorandnivå, säger Frank Fiedler som är programansvarig på Högskolan Dalarna.

Sedan 30 år tillbaka forskas det i solenergi på högskolan i Dalarna och magisterprogrammet i solenergiteknik har funnits på högskolan ända sedan 1999. Numera har elever som studerat solenergi helt andra möjligheter jämfört med tidigare, konstaterar Frank Fiedler:

– Solenergi har gått från att i många ögon vara något suspekt till den storindustri som det är idag. I Tyskland installeras varje år solceller med en effekt av 7 GW, som motsvarar ett kärnkraftverk. Många av våra alumner jobbar just med att designa solcellssystem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.