Foto: arkivbild

Mer än varannan kommun saknar kvinnojour

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av Sveriges kommuner saknar en aktiv kvinnojour, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning av organisationerna Unizons och Roks uppgifter.

De ideella kvinnojourerna erbjuder stöd och hjälp till utsatta kvinnor, bland annat i form av skyddade boenden. Men ansvaret för att hjälpa kvinnor som utsätts för våld vilar på kommunernas socialtjänster.

– Enligt tradition och på grund av den kompetens som kvinnojourerna besitter så har kommunerna förlitat sig mycket på kvinnojourerna. 71 procent av alla skyddade boenden i Sverige är drivna av ideella föreningar, i huvudsak kvinnojourer, säger Olga Persson till Nyhetsbyrån Siren.

Internationella kvinnodagen 2016

Alla kvinnojourer har dock inte skyddade boenden, och enligt Olga Persson kanske det inte heller skulle vara möjligt att bedriva den typen av verksamhet på vissa mindre orter.

Viktig funktion

Men kvinnojourerna fyller en viktig funktion genom att informera och bedriva politik kopplat till frågor om kvinnors utsatthet.  Offentliga verksamheters arbete med dessa frågor fungerar därför bättre på orter där det finns en aktiv kvinnojour, hävdar hon.

”Ger kvinnor och barn röster”

– Jourerna ser till att socialtjänst, landsting och rättsväsende gör det de ska. Vi är en vakthund, och vi ger kvinnor och barn röster, säger Olga Persson.

– Det är en ständig utmaning att försöka få en regional spridning av jourerna. Det måste finnas tillräckligt många engagerade personer och ett tillräckligt underlag för att arbeta med frågorna, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Internationella kvinnodagen 2016

Mer i ämnet