Professorn Johan Borg, en man i medelåldern är fotograferad i en stor sal i ett bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De kände sig mer otrygga i sina hem” – hör professorn Johan Borg om hur äldre med behov av hjälpmedel upplever hemtjänsten. Foto: Niko Ago/SVT

Mer otrygga och sämre bemötta – ny studie om skillnader bland hemtjänstbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Äldre som är beroende av hjälpmedel känner sig mer otrygga och sämre bemötta av hemtjänstpersonal än de som inte är beroende av hjälpmedel. Det visar en ny studie från Högskolan Dalarna.

– Hemtjänsten behöver säkerställa att de tar hänsyn till hjälpmedelsanvändares åsikter och önskemål, säger Johan Borg, lektor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna.

Hörapparater, rollatorer och toalettförhöjare – det är några av de hjälpmedel som många äldre behöver för att kunna bo kvar hemma.

– I vår studie har vi jämfört val, användning och nyttan av hjälpmedel mellan hemtjänstbrukare med och utan demens i Sverige, säger Johan Borg.

Högskolan Dalarna

Ängslan och ensamhet

Studien vid Högskolan Dalarna visar att hemtjänstbrukare som är beroende av hjälpmedel är mer besvärade av ängslan, oro eller ångest samt ensamhet. De känner sig mer otrygga att bo hemma med stöd av hemtjänsten och upplever i större utsträckning att personalen inte tar hänsyn till deras åsikter och önskemål om hur hjälpen ska utföras.

Enligt studien upplevde de också att de blir sämre bemötta av hemtjänstpersonalen.

– Det är viktigt att öka äldre personers delaktighet i val av hjälpmedel för att öka nyttan med dem. Det är också viktigt att undersöka hur man kan dämpa deras oro och minska upplevd ensamhet, säger Johan Borg.

Fakta om studien

• Forskarna vid Högskolan Dalarna har analyserat data från Socialstyrelsens rikstäckande enkätundersökning av äldre personers uppfattning om kvaliteten i hemtjänsten från 2017.

• Totalt analyserades data från 89 811 personer som är 65 år eller äldre. För att identifiera hemtjänstbrukare med demens användes patientregistret och läkemedelsregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet