Foto: Josef Björnetun/SVT

Militärpolis bevakar skjutfält

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen genomförs skjutningar på skjutfältet i Falun. Nu ska militärer hålla allmänheten borta.

Torsdag till söndag genomför Dalregementet skjutningar med granatkastare på skjutfältet i Falun. Skjutningarna innebär livsfara för personer som befinner sig på fel plats, meddelar Försvarsmakten. Tidigare har Dalregementsgruppen haft problem med att allmänheten rör sig i området under övningar.

– I värsta fall är det en dödsolycka vi talar om, och det är något vi absolut inte vill hamna i. Vi har haft ett ökande problem under senare tid. När vi nu skjuter avlyser vi fältet med skyltar, flaggor, signaler och annonseringar, men alla är inte uppmärksamma på det, och då hamnar man lätt i en mycket farlig situation, säger Dalregementsgruppens chef Mikael Lundin

För att öka säkerheten och för att obehöriga inte ska finnas på området under övningarna så kommer militärpoliser från 15:e militärpoliskompaniet att förstärka bevakningen av skjutfältet som är avslyst som skyddsobjekt under övningen.

Historisk övning

Övningarna med granatkastare i Falun är de första i hemvärnets historia och den första övningen med just granatkastare på Falu skjutfält sedan Dalregementets nedläggning. Att de nu skjuter med granatkastare gör det ännu farligare att vara på fel plats.

– Det är ett system som har en räckvidd på upp till åtta kimlometer, Här på fältet skjuter vi på ett par kilometers avstånd. De här granatkastargranaterna är dödande om man är i närheten när de detonerar. Och riskområdet för en sån här granat är 600 meter, så befinner man sig inom 600 meter, och har otur, finns risken att man träffas av splitter, säger Mikael Lundin, chef för Dalregementsgruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.