Här hittades kvinnan i ett vattenfyllt gruvhål vid Rällingsberg utanför Långshyttan. Foto: Elina Mattsson/SVT

Kvinna erkänner mordet i Långshyttan

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 60-årsåldern hittades död i Långshyttan i Hedemora kommun under helgen. En 20-årig kvinna har erkänt mordet.

Under söndagen erkände en 20-årig kvinna, hemmahörande i Borlänge i Dalarna, mordet på den 60-åriga kvinnan som hittades död i Långshyttan under helgen. I häktningsprotokollet framgår det att 20-åringen inte anser att häktning är nödvändigt då det saknas risk för fortsatt brottslighet då 60-åringen redan är död.

Andra erkänner delaktighet

Totalt sitter åtta personer frihetsberövade, alla är misstänkta för inblandning i mordet.

Kvinna mördad i Långshyttan

Läs mer: De åtta personer som är misstänkta kan ha planerarat och genomfört dådet tillsammans.

Under söndagen häktades tre män och en kvinna. I häktningsprotokollet framgår det att kvinnan, som är i 20-årsåldern hemmahörande i Dalarna, har erkänt mordet på den 60-åriga kvinnan.

Två av de tre häktade männen, som är i 20-25 årsålden, en hemmahörande i Dalarna och en i Örebro län, erkänner inblandning i mordet. Den tredje mannen, som är i 45-årsåldern och hemmahörande i Dalarna, nekar till brott.

Alla fyra är på sannolika skäl misstänkta för mord.

Flera har dömts för brott tidigare

Flera av dem som misstänks för mordet på kvinnan i Långshyttan är kända av polisen sen tidigare. Bland annat finns flera domar gällande misshandel samt domar gällande olaga hot, brott mot knivlagen och övergrepp i rättsak.

Läs även: De misstänkta var bekanta med mordoffret.

Det här har hänt:

Den 60-åriga kvinnan, som var hemmahörande i Borlänge, anmäldes som försvunnen i tisdags. Polisens tekniker har under helgen sökt efter kvinnan på flera olika platser och under lördagen hittades hennes kropp i ett vattenfylllt gruvhål i Rällingsberg.

Kroppen låg, enligt polisen i vattenbrynet, men kvinnan tros ha bragts om livet redan för två veckor sedan, den 17e juni.

– Det var under arbetet med sökandet av kvinnan som det fanns indikationer om att det kunde handla om ett mord. Den 30 juni inleddes förundersökningen om mord och under fredagen stärktes misstankarna, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen Dalarna.

Vet man hur kvinnan har bragts om livet?

– Inte i detalj, det ska ske en rättsmedicinsk undersökning innan vi uttalar oss. Kroppen har skickats till Uppsala och undersökningen kommer nog att göras skyndsamt, säger Stefan Dangardt.

Polisen har gjort många beslag och mycket utredningsarbete kvarstår, menar Dangardt.

Totalt åtta misstänkta

Under helgen frihetsberövades fem män i 25-45 årsålder och tre kvinnor i 20-30 årsåldern, samtliga misstänks för delaktighet i brottet, alla är hemmahörande i Dalarna.

Ytterligare en man i 25-årsåldern, hemmahörande i Borlänge, var anhållen i sin frånvaro efter helgens händelser. Under söndagskvällen lämnade han över sig själv frivilligt till polisen.

– Han kände sig nog eftersökt. Det är oklart om han har förhörts ännu, säger Stefan Dangardt, presstalesman på dalapolisen.

Under söndagen häktades tre av männen och en kvinna. Enligt chefsåklagare Fredrik Skoglund har de häktade gjort vissa medgivanden och att de misstänkta har varit bekanta med den mördade kvinnan. Han vill inte gå in på vad motivet skulle kunna vara.

– Men vi tror oss veta vad det är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet