Många var på plats för att höra vad 26-åringen hade att säga. Foto: Bengterik Busk/SVT

Misstänkt mördare ”har förträngt alltihop”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fortsatte rättegången i Falu tingsrätt mot de elva personer som är misstänkta för inblandning i mordet på en 61-årig kvinna, vars kropp hittades dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan i somras. I förmiddags förhördes den 26-årige man som är misstänkt för att ha utdelat knivhuggen.

Här hittar du samtliga artiklar om Långshyttemordet

Den misstänkte får först frågor om hur han känner de andra misstänkta, hur han kände offret, om han lånat pengar av offret bland annat.

Kvinna mördad i Långshyttan

Blir irriterad

Den misstänkte svarar först kortfattat. Sedan blir han allt mer irriterad på biträdande åklagare Olle Sohlbergs frågor. Dessutom hänvisar han till vad de andra misstänkta sagt i sina förhör.

– Jag har förträngt alltihop, så jag kommer inte ihåg någonting.

 Han säger att det är svart från mitten av maj tills dess han ”hamnar” hos polisen.

Åklagaren undrar hur han ställer sig till att de övriga misstänkta nästan på samma sätt berättat att han lagt ett rep om den 61-åriga kvinnans hals, knivhuggit henne i ett par omgångar och sedan varit med och lagt henne i en säck.

– Jag vet inte, jag har inget minne av något.

Höll i kniven?

När han konfronteras med vad han har sagt i polisförhören så minns han heller ingenting. Han blir allt mer störd när åklagare Olle Sohlberg fortsätter att fråga.

Åklagaren frågar igen hur han ställer sig till att de övriga misstänkta säger att det var han som höll i kniven. Kan det ha varit så? undrar åklagaren.

– Hur ska jag veta det, svarar den misstänkte och fortsätter att hänvisa till att han inte kommer ihåg någonting från den här tiden.

De elva misstänkta sitter uppradade i rättssalen framför domaren, nämndemännen och åklagarna. Mellan sig har de sina respektive försvarsadvokater.

Spelar upp samtal

Efter pausen ställer åklagare Johan Knies kompletterande frågor till en av de kvinnor som hördes i början av rättegången. Det var hon som hade en app i sin mobil som spelade in hennes samtal.

Åklagaren spelade nu upp ett samtal som hon hade med en av de andra misstänkta  – en man som var på jobbet när hon pratade med honom.

De båda pratade om något som skulle göras och att det inte gick att tveka ”när man väl var där”. Mannen säger att han inte tvekar och kvinnan säger då något i stil med att ”dej kan man lita på”.

Sedan frågar mannen något om paket och hur många man kan ta ut per dag.

”Tio paket i veckan”

Kvinnan ger då luren till en man – också en av de misstänkta – som säger att man bara kan ta ut tio paket i veckan.

När vi hört telefonsamtalet frågar åklagaren vad som menades när de pratade om att tveka.

Det minns hon inte.

Däremot vet hon vad man pratade om när man nämnde paket. Det var offrets bankkort. Och med paket kunde man ha menat tusenlappar, framgår det.

Rättegången avslutas nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet