Foto: Torbjörn Wåhlin

Skottlossning vid polisstationen i Avesta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick under måndagskvällen in uppgifter om en skottlossning utanför polisstationen i Avesta. Förundersökning om försök till mord har inletts och två personer har anhållits.

För fler nyheter från din ort följ oss på Facebook

Två män i 25-årsåldern har anhållits skäligen misstänkta för mordförsök efter en skottlossning vid polishuset i Avesta.

Dalarna – Blåljus

Strax efter skottlossningen, som inträffade vid 18-tiden, genomförde polisen husrannsakan vid flera adresser i Avesta och i samband med detta kunde männen gripas.

I nuläget finns inga uppgifter om skadade. Men polisen efterlyser vittnesmål – då fler personer kan vara inblandade i händelsen. Detta enligt uppgifter från vakthavande befäl på dalapolisen under tisdagen.

Oroliga över vad som hänt

Många personer är nyfikna och går fram till polisstationen för att se vad som hänt.

– Avspärrningar utanför en polisstation är det inte varje dag man ser. Folk som jag pratat med är skärrade och de undrar om det är riktat mot polisen, säger frilansfotografen Niklas Hagman.

Enligt vakthavande har själva polishuset inget med händelsen att göra.

– Det trodde vi inledningsvis, men det är bara adressen, säger vakthavande befäl vid dalapolisen.

Genomsökte flera lägenheter

Sent under måndagskvällen genomfördes flera tillslag i lägenheter i centrala Avesta.

– Det ser ut som polisen gör en husrannsakan. De kollar i flera skåp och går runt i lägenheten. Utanför adressen är det fem polisbilar, säger frilansfotografen Niklas Hagman till SVT Nyheter Dalarna.

Vet du mer? Har du film/bild? Tipsa SVT Nyheter Dalarna

Vad det innebär att vara frihetsberövad

Att vara gripen, anhållen eller häktad innebär att personen sitter inlåst och endast har begränsad kontakt med andra, förutom sin advokat. Om det finns risk för att den häktade försvårar utredningen får domstolen besluta att hans eller hennes kontakter med omvärlden ska inskränkas, till exempel att han eller hon inte får läsa dagstidningar, lyssna på radio eller se på tv.

Lagreglerna finns i rättegångsbalken 24 kap. 5a §.

Gripna och anhållna personer placeras normalt i polisarrest i omedelbar anslutning till en polisstation. Häktade personer placeras i häkte, som Kriminalvården ansvarar för. Om den häktade inte har restriktioner får han eller hon umgås med andra häktade.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet