Misstänkta vargjägare begär ersättning

Uppdaterad
Publicerad

De fem män från Härjedalen som var misstänkta för att ha jagat varg i norra Dalarna begär nu ersättning av Justitiekanslern.

Det var i början av maj 2012 som polisen och Länsstyrelsen upptäckte männen i Tandsjöreviret nära Ulvsjön – vid gränsen mellan Dalarna och Härjedalen.

Männen greps och satt sedan häktade en tid. När rättegången inleddes i Mora tingsrätt i november 2014 yrkade åklagaren på att de skulle dömas till två års fängelse vardera för grovt jaktbrott.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Hävdade att de var på bäverjakt

Männen nekade hela tiden till anklagelserna och hävdade att de inte varit ute för att jaga varg utan att deras ärende varit att rekognocera inför en bäverjakt.

Männen friades av Mora tingsrätt. Åklagaren överklagade till Svea Hovrätt och även där friades männen. Hovrätten meddelade sin dom den 29 oktober 2015.

Kräver ersättning

Nu kräver männen – genom advokat Åke Söderman – ersättning från Justitiekanslern, det rapporterar Tidningen Härjedalen. Anspråken från fyra av männen har redan lämnats in och anspråken från den femte mannen förbereds just nu.

– Med tanke på den uppmärksamhet det här ärendet fick och med tanke på att flera av männen hade sina vapen beslagtagna under lång tid, så yrkar vi på en generös ersättning, säger Åke Söderman till SVT.

Några summor har dock inte nämnts i anspråken till JK.

– Men när det gäller för den tid som man sitter häktad så finns det en praxis på 3000 kronor för det första dygnet och sedan 1000 kronor per dygn, säger Åke Söderman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet