Misstänkte Idremördaren frisläppt

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige man som åtalats för mordet i Idre i våras har släppts fri.

Mora tingsrätt beslutade överraskande efter att rättegången avslutades på torsdagen, att mannen inte längre är missänkt för mordet.

Åklagaren krävde livstids fängelse men försvaret har hela tiden hävdat hans oskuld.

Misstänkt mord i Idre 2016

– Beslutet kom snabbare än jag trodde. Det här betyder ju att han inte döms för mordet, säger 29-åringens försvarare Catharina Wikner till SVT Dalarna.

LÄS MER: Misstänkt mord i Idre

Lockade många åhörare

Rättegången mot den 29-årige man som står åtalad för att ha mördat en 25-åring i Idre i mitten av maj avslutades på torsdagen. Slutpläderingarna lockade många åhörare. Tingsrätten tvingades öppna ytterligare en sal där intresserade som inte fick plats ändå kunde följa rättegången via länk.

Åklagaren vill att mannen ska dömas till livstids fängelse för mord. Alternativt 16 års fängelse. 29-åringen greps direkt på morgonen efter dådet och har varit häktad hela tiden misstänkt för mordet.

”Finns ingen teknisk bevisning”

Men hans försvarare har underkänt polisutredningen. 29-åringen har ju hävdat att det kommit in en annan okänd person i huset som kan vara mördaren.

– Man har inte utrett ordentligt om det finns en annan gärningsman. Det finns ingen teknisk bevisning som binder min klient till brottet. Han kan redogöra för allt och försvara sig fullt ut anser jag, sa 29-åringens försvarsadvokat Catharina Wikner till SVT efter förhandlingarna.

Efter en kort överläggning beslutade Mora tingsrätt överraskande att försätta 29-åringen på fri fot. Han är inte längre misstänkt för mordet.

– Beslutet kom snabbare än jag trodde. Det här betyder ju att han inte döms, säger försvararen Catharina Wikner till SVT Dalarna strax efter att beslutet meddelats.

Telefonsamtal som besvisning

Åklagare Gun-Britt Ström menade under de avslutande förhandlingarna att det inte finns några förmildrande omständigheter i fallet i Idre. Hon menar att den åtalade 29-åringen besinningslöst har dödat 25-åringen med en lampfot efter en fest i 25-åringens bostad i maj i år. Som bevis finns blod och DNA under offrets naglar samt ett inspelat telefonsamtal där 29-åringen strax innan dådet hotar att döda 25-åringen.

Men det räcker alltså inte som bevis enligt Mora tingsrätt.

– Han säger ju att han inte är gärningsman och det finns inga spår som min klient inte kan förklara, säger Catharina Wikner.

Den av allt att döma friande domen mot 29-åringen kommer den 2 december.

LÄS MER: Mordmisstänkt döms för att ha misshandlat sin flickvän

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Idre 2016

Mer i ämnet