Kostnären Marianne Westman från Falun designade den klassiska kollektionen Mon Amie åt Rörstrand. Foto: Rörstrand

Mon amies skapare avliden

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Marianne Westman från Falun har avlidit. Hon är mest känd för att ha formgivit serien ”Mon Amie”.

Marianne Westman kan sälla sig till bland de mest kända formgivarna i svensk designhistoria och det är framför allt med porslinsserien ”Mon Amie” åt Rörstrand som hon gjort sig känd genom.

Ville egentligen ha en egen keramikverkstad

Företaget Rörstrand beskriver på sin hemsida att 22-åriga Westman började ”motvilligt” som formgivare på Rörstrand, då hon egentligen drömt om att ha en egen keramikverkstad i Hosjö utanför Falun.

Men år 1952, bara några år efter att hon slutat på Konstfack, så lanserades just den servisserie som skulle göra henne känd för hela svenska folket.

”Blomman, som blev Mon Amie, hennes debut- och mästerverk, träffade helt rätt i 1950-talets längtan efter något nytt och ljusare. Ofta såg hon saker före alla andra och uppfann nya tillverkningsmetoder. Tack vare den egna och lekfulla stil som präglade hennes hushållsprylar under 50- och 60-talen har hon för alltid skrivit in sig den svenska designhistorien”, skriver Rörstrand på sin hemsida.

Drog sig tillbaka

Hon hann jobba både 20 år på Rörstrand  och på flera andra ställen efter seriens succélansering, innan hon år 1977 valde att flytta hem till hemstaden Falun igen.

Men flytten hindrade inte den fortsatta karriären, utan tvärtom. Även på hemmaplan fortsatte hon designa textilier in på ålderns höst, tills hon gick bort den 15 januari enligt Dalarnas tidningar till följd av en längre tids sjukdom.

Westman blev 88 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.