Mora-Nisse skulle fyllt 100 år – firas med utställning

Uppdaterad
Publicerad

I år är det 100 år sedan Mora-Nisse föddes. På fredagen öppnades en jubileumsutställning om honom i Vasaloppets hus i Mora.

Det var döttrarna Marianne och Karin, barnbarnsbarnet Edvin och Vasaloppets vd Eva-Lena Frick som förrättade invigningen.

– Jag fick aldrig träffa Mora-Nisse, men jag har fått nöjet att åka ut till Östnor och botanisera i böcker och fotoalbum och jag har fått ta på hans första lagerkrans som han fick vid segern 1943, sa hon mycket stolt.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Dottern Marianne Karlsson Eriksson var i många år tävlingsledare för Tjejvasan. Dottern Karin Green tävlade en del som ung, men valde sedan en

karriär som sångerska och låtskrivare. Nu är hon tillbaka i Mora och precis som  Marianne ingår hon i Vasaloppets funktionärsstab.

– Jag är speaker fyra dagar i Hökberg, berättar hon.

Hade stuga vid Hökberg

Marianne berättar att så länge deras pappa levde så var man vid stugan i Hökberg på Vasaloppsdagen.

– Då hejade han speciellt på sina barnbarn (Mariannes söner Anders Eriksson och Erik Eriksson).

Erik blev fyra  2009 och Anders blev 38:a  2008. Det var Eriks grabb, Edvin, som var med på invigningen av utställningen.

Nils Karlsson föddes den 25 juni 1917 i Östnor i Mora. Han är den som vunnit Vasaloppet flest gånger. Han deltog i Vasaloppet tio gånger mellan åren 1943 och 1953.

Nio gånger var han den som kom först till målet i Mora. År 1944 fick han nöja sig med en andraplats. Vann då gjorde Gösta Andersson, IFK Umeå.

Nils Karlsson, eller Mora-Nisse som snart blev hans namn, vann också bland annat OS-guld på femmilen i St Moritz 1948.

Jobbade för Vasaloppet

Då den aktiva karriären var över började han arbeta för Vasalopps-organisationen, där han varit både spårchef och tävlingsledare.

Under sin karriär tävlade Mora-Nisse iförd röd tuppluva och nu har Vasalopps-ledningen uppmanat årets vasaloppslöpare att göra detsamma om de vill hedra legendaren.

Mora-Nisse avled i juni 2012, några dagar innan han skulle ha fyllt 95 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet