Volontärer i Tingshusparken inför lördagens förberedelser. Foto: Joel Sålder/Privat

Premiär för Mora pride – premiärparaden bevakas av polis

Uppdaterad
Publicerad

Idag, lördag, arrangeras Mora pride för första gången och det kommer att hållas såväl en parad som en festival under dagen. Polis bedömer dock att meningsmotståndare kan finnas på plats, och kommer att bevaka arrangemangen så att säkerheten upprätthålls.

Prideparaden i Mora inleds under förmiddagen då man samlas för att vandra genom staden bort mot Tingshusparken. Där hålls sedan en festival med dans, musik och marknadsstånd fram till kvällen.

Från lördagens prideparad i Mora. Foto: Joel Sålder
Dala pride

För att upprätthålla säkerheten, då man befarar att det kan komma meningsmotståndare och högerextremister i syfte att störa evenemangen, kommer polis att bevaka paraden och arrangemangen under dagen så att inget händer.

”Tänkt på säkerheten”

– Mora är en liten stad, och vi har sett att Pride blivit attackerat i Stockholm. Här kan vad som helst hända, och därför har vi också tänkt på säkerheten när vi arrangerat det här, säger Joel Sålder som är en av arrangörerna.

Flera uppmärksammade stölder av prideflaggor har också den senaste tiden skett i närheten av Rättvik, och den regnbågsmålade trappan vid Holmtorget i Falun har utsatts för skadegörelse.

LÄS MER: Rekordmånga deltog under prideparaden

LÄS MER: I år blir hela Dalarna regnbågsfärgat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dala pride

Mer i ämnet