Bild från rättegången i Falu Tingsrätt

Domarna i Långshytte-mordet överklagas

Uppdaterad
Publicerad

En 61-årig kvinna blev mördad i Långshyttan i Dalarna, och dumpades i ett gruvhål. Fyra personer dömdes till fängelse för mord. Nu har domen överklagats av både åklagare och försvarare. Åklagaren yrkar att Svea hovrätt ska skärpa det längsta straffet, 17 års fängelse, till livstid. Flera dömda vill frias helt.

Det var sammanlagt elva personer som ställdes inför rätta misstänkta för inblandning i mordet. Den 61-åriga kvinnan från Borlänge hittades i somras mördad och dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan.

Fredag är sista dagen att överklaga Falu tingsrätts domar. På förmiddagen hade flera av domarna överklagats, både av åklagaren och flera av de dömda.

Kvinna mördad i Långshyttan

Fyra personer dömdes av Falu tingsrätt för mord till mellan 12 och 17 års fängelse. Ytterligare sex personer dömdes för inblandning i olika grad.

Vill skärpa till livstid

Kammaråklagare Johan Knies yrkar att samtliga fyra ska dömas till längre fängelsestraff.

När det gäller den 26-årige man som tingsrätten dömde till 17 års fängelse, yrkar åklagaren på att Svea hovrätt i första hand ska döma honom till livstids fängelse, i andra hand  till fängelse i 18 år. Även i tingsrätten yrkade åklagaren på livstid för 26-åringen.

Dömda vill frikännas

De fyra som dömdes för mord vill i första hand frikännas från den åtalspunkten. I andra hand yrkar de på att strafftiden ska kortas.

Förutom de fyra som dömdes för mord, dömdes två personer till tio års fängelse för medhjälp till mord. En av dessa, en 46-årig man, anser åklagaren bör dömas för mord, enligt överklagan.

Sänkt straff i andra hand

46-åringen hade på fredagsförmiddagen inte själv överklagat sin dom. Det hade däremot den andre mannen som dömdes för medhjälp till mord gjort. Han vill att hovrätten i första hand ska frikänna honom från åtalspunkten, och i andra hand sänka straffet.

Läs mer: LÅNGSHYTTEMORDET – en bakgrund

Av de övriga fem åtalade dömdes tre till skyddstillsyn för underlåtenhet att avslöja mord och en dömdes till skyddstillsyn för egenmäktigt förfarande och häleri. Han hade bland annat varit med och använt offrets ägodelar. Dessa personers domar har inte överklagats.

En av de elva misstänkta frikändes helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet