Foto: SVT

Mordmisstänkt led inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Det står klart att den mordmisstänkte 23-åringen inte led av någon psykisk störning när han högg ihjäl en 27-årig man i Borlänge i somras. Det har nu presenterats i Falu tingsrätt.

Igår, måndag, var den sista rättegångsdagen för den mordmisstänkte 23-åringen och det var då resultatet från den rättspsykiatriska undersökningen som tingrätt begärt presenterades.

Skuldfrågan klar – påföljd kvar

Det står redan klart i skuldfrågan att mannen mördade 27-åringen menar åklagaren Gun-Britt Ström, men nu ska alltså tingsrätten väga in resultatet från undersökningen när det kommer till påföljden.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Eftersom Rättmedicinalverket bedömt att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning, och inte heller gjorde det vid mordtillfället, så ser de inte att någon rättspsykiatrisk vård ska dömas ut.

Det betyder att fängelse kan komma på fråga. Åklagaren har yrkat på 14 års fängelse för mord, medan advokaten yrkat på frigivning. Enligt svensk lag, så är straffskalan för mord är mellan 10 års fängelse och livstid.

Dom inom ett par veckor

Domen kommer den 16 januari mot mannen. Även en kvinnan som stått åtalad misstänkt för att ha skyddat 23-åringen får också sin dom då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Borlänge 2016

Mer i ämnet