Foto: TT

Motion från (KD): Omfördela elever med invandrarbakgrund

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna i Falun har lämnat in en motion till kommunfullmäktige där de föreslår att antalet flerspråkiga barn i varje skolklass ska begränsas – något de menar ska påskynda integrationen.

– Vi menar att det är nödvändigt, vi vet att vissa områden är överbelastade, säger Katarina Gustavsson, gruppledare för Kristdemokraterna i Falun.

Kristdemokraterna vill att antalet elever med invandrarbakgrund ska begränsas till 20 procent i varje klass. På detta sätt menar de att integrationen ska gå snabbare och att lärare får en bättre chans att ge eleverna den hjälp de behöver. 

En gymnasieskola i Danmark som gjort just detta har mött hård kritik, bland annat från den partipolitiskt obundna organisationen SOS mot rasism som säger till Jyllandsposten att ”det är ren diskriminering när du sorterar människor beroende på om de är vita eller bruna danskar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.