Foto: Arkiv

Livgardet vill ha ny prövning – skickar fel signaler

Uppdaterad
Publicerad

Livgardet vill att Försvarsmakten överväger att begära en prövning av åklagarens beslut att lägga ner åtalet mot en kvinna som sprang in på skjutfältet i Falun i juni förra året.

Händelsen inträffade mitt under en skarpskjutning med granatkastare och polisanmäldes, men åklagaren beslutade att inte väcka åtal med hänvisning till att uppsåt inte kunde bevisas och att man inte kunde förvänta sig en fällande dom.

Ger fel signaler

Nu vill alltså Livgardet att Försmakten ska begära en prövning av detta. Livgardet anser att alla säkerhetsåtgärder var vidtagna och att beslutet signalerar att Försvarsmaktens verksamhet inte är viktig.

De skriver också att beslutet kan leda till att man skulle kunna väcka åtal mot Försvarsmakten om någon obehörig skadas under en militärövning när personen vistas på området.

Deras förhoppnings är att fallet nu omprövas och också att det blir en prövning om händelsen är ett brott mot skyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.