Vasaloppets vd Eva-Lena Frick om de nya skräpreglerna.

Nedskräpare får tidsstraff i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Nu försöker Vasaloppet komma tillrätta med skräp som slängs längs spåret under loppen. Skräpar en deltagare ner blir det en kvart i tidstillägg som straff. 

Vasaloppsspåret går över marker som ägs av 900 olika markägare. Enligt svensk lag är det förbjudet att skräpa ner och Vasaloppet har i flera år arbetat för nolltolerans mot nedskräpning men inte fått den önskade effekten.

– Vi har jobbat med det här i många år, men har inte fått den effekt vi önskat, utan det har snarare blivit mer och mer skräp. Därför vill vi sätta ner foten, säger Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till SVT Nyheter Dalarna.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Texten fortsätter under klippet.

Tidsstraff och fler soptunnor

Förutom att införa ett tidsstraff på 15 minuter för den som skräpar ner kommer Vasaloppsorganisationen även att satsa på fler ställen att slänga skräpet för att underlätta för deltagarna att inte bryta mot reglerna. Sju nya skräpzoner placeras ut mellan de ordinarie sju kontrollerna.

När det gäller elitåkarna kommer teamen själva ansvara för att det skräp som slängs utmed spåret plockas upp.

– Om man har hjälp med langning och så vidare så ser man till att de personer som står efter spåret tar hand om det skräp man slänger, säger Frick.

”En överlevnadsfråga för oss”

Regeln med tidstillägg gäller för alla deltagare och i alla lopp under vinterveckan och i Vasaloppet kan ett tidstillägg innebära att en deltagare till exempel flyttas ned ett startled i seedningen inför 2018 års lopp. Och de nya reglerna kommer att gälla året om.

– Vi kommer att köra det här året om. Det är en så pass viktig fråga för oss och för att vi ska få tillgång till vår arena. Det är en överlevnadsfråga för oss så det är jätteviktigt att vi får hjälp av våra deltagare, säger Eva-Lena Frick till SVT Nyheter Dalarna.

Kameraövervakning i spåret

För att kontrollera att regeln följs kommer Vasaloppet att ha personal utrustade med kamera längs med spåret.

– Vi har ju redan idag stilkontroll, alltså en kontroll av att man inte skejtar eftersom vi har klassisk teknik i våra lopp. Det här är lite samma sak, att vi har kontrollanter ute som kanske inte alltid syns och att de filmar eller tar kort. Det är våra funktionärer som kommer att se till att det finns bevis på bild att man kastat skräp och därmed kommer då en bestraffning, säger Eva-Lena Frick.

Vasaloppets vintervecka 2017

Fre 24 feb: Kortvasan. 30 km. Start Oxberg.

Lör 25 feb: Tjejvasan. 30 km. Start Oxberg.

Sön 26 feb: Ungdomsvasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 26 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen.

Mån 27 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen.

Tis 28 feb: Halvvasan. 45 km. Start Oxberg.

Fre 3 mar: Stafettvasan. 9–24 km. Femmannalag. Start Sälen.

Fre 3 mar: Nattvasan. 90 km. Parlopp. Start Sälen.

Lör 4 mar: Blåbärsloppet (f d Öppet Spår 9 km). 9 km. Start Eldris.

Sön 5 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2017

Mer i ämnet