Mannen hävdar fortfarande att han inte minns händelsen på Arbetsförmedlingen i mars. Foto: SVT

Nio års fängelse för mordförsök och grov misshandel

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen kom domen mot den man som i början av mars knivskar två personer på Arbetsförmedlingen i Borlänge.

Mannen döms till nio års fängelse för försök till mord och grov misshandel. Han själv hävdar fortfarande att han inte minns händelsen på Arbetsförmedlingen och varken nekar eller erkänner därför till brott.

Under rättegången som påbörjades i maj beslutades att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet av undersökningen presenterades under rättegången i dag och visade att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

LÄS MER: Man åtalas misstänkt för två mordförsök på Arbetsförmedlingen

”Straffet blev för långt”

Mannens försvarsadvokat Carl-Oskar Morgården säger att den dömda mannen varit inställd på att han skulle dömas för brottet. Nu ska de ta ställning till huruvida de kommer överklaga domen eller inte.

– Jag kan tycka att straffet blev för långt med tanke på de psykiska störningar mannen har. Rätten har inte tagit de här diagnoserna, som har påverkat mannens agerande, i tillräckligt stor beräkning, säger Carl-Oskar Morgården.

Enligt Carl-Oskar Morgården har mannen en rad psykiska störningar som kan ha påverkat hans agerande, och detta har inte tagits i tillräckligt stor beaktning av tingsrätten.

Inte första domen

Den dömde mannen är tidigare dömd för ett liknande brott, efter att han knivskar en av Borlänge kommuns socialsekreterare efter ett möte på socialkontoret. Han dömdes då till skyddstillsyn för hot mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack på Arbetsförmedlingen i Borlänge

Mer i ämnet