Enligt SMHI är solen just nu mycket aktiv och en koronamassutkastning väntas nå jorden inom kort. När dessa partiklar träffar atmosfären de kommande tre dagarna (natt till torsdag, fredag och lördag) kan man se norrsken i stora delar av Sverige. Kraftigast ser det ut att bli från Svealand och norrut. Men det är även möjligt att se norrskenet så långt söderut i Europa som norra Frankrike och norra Tyskland.
Norrsken
Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.
Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.
Förekomsten av polarsken varierar i takt med solens aktivitet och är därför knutet till den så kallade solfläckcykeln, som är cirka 11 år lång. Norr- och sydsken bidrar för övrigt till de höga temperaturerna i jonosfären, där skenet förekommer.
Källa: SMHI