Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick ta fram särskilda material” – se mer om sakerna med Vasaloppskoppling som Marcus Wandt har med sig upp i rymden. Foto: Jennifer Howgate/SVT

Nu åker nummerlappen och medaljen från Vasaloppet upp i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Nu skjuts Morabördiga Marcus Wandt upp i rymden. Med sig har han saker som representerar Vasaloppet och hans intresse för längdskidor.

– Astronauterna brukar ha med sig saker som representerar olika organisationer, säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig för Vasaloppet.

När Vasaloppet först fick frågan om att skicka ut saker i rymden trodde de att det var ett skämt.

Vasaloppet

– Nu känns det väldigt hedrande och spännande att vi får följa med upp i rymden.

Förvarats av Nasa

Planen var att uppskjutningen skulle ske under onsdagskvällen, från Kennedy Space Center i Florida. Men sedan meddelade Space X att man tvingats flytta fram den till torsdagen.

Hör Morabördiga Marcus wandts första ord från rymden här.

Vasaloppet har inte betalat för att vara med på rymdresan, det är helt och hållet Wandts initiativ att han skulle ha med sig saker från Mora.

– Sakerna har godkänts av Nasa och förvarats där fram till avresan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utöver nummerlappen tar Marcus Wandt med sig en Nobelmedalj som symboliserar svensk innovation och vetenskapligt engagemang. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet