Rivning pågår av skolan i Älvdalen. Foto: SVT

Nu rivs den mögeldrabbade skolan i Älvdalen

Uppdaterad
Publicerad

Rivningarna av Älvdalsskolan, som under många år dragits med mögelproblem, startade under måndagen. Om några år ska en ny skola stå på platsen.

– Det diskuterades länge om det skulle renoveras eller rivas, men till slut kom vi fram till att det var bättre att riva, säger Peter Egardt, kommunalråd i Älvdalen.

Färdig om tre år

Den nya skolan beräknas vara helt färdig 2019. Men både rivande och byggande sker i etapper, och vissa lektioner har redan nu flyttats från lokaler som nu rivs.

– Aulan har gjorts om till en bildsal och vi har gjort om idrottshallen till slöjdsal, säger Lars Lisspers, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

”Har drömt om en ny skola”

Att den nya skolan är efterlängtad märks bland annat på Ida Haapanen, Noah Hallin och Frida Martinsson. De går just nu i fjärde klass på Rots skola och kommer vara en av de första årskullarna att flytta in i de nya lokalerna när de börjar sjuan.

– Jag har tänkt lite när jag ska sova att det ska bli jättekul. Jag har drömt om det också, att det var lyxigt och fint, säger Noah Hallin.

Färre elever nu

Skolan kommer att kosta 200 miljoner kronor, men kommunalrådet Peter Egardt tror att det kommer att bli effektiviseringseffekter.

– Vi halverar nästan de ytor vi har i dag, och vi anpassar ju verksamheten till att det är färre elever som går nu än på 50- och 60-talet, så där blir det ju effektiviseringsfördelar, säger Peter Egardt.

Prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia, tidigare Sofia Hellqvist, har bland andra gått på Älvdalsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.