Brödbaket kommer igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Knäckebrödstillverkningen i Stora Skedvi kommer att starta igen, kanske redan till påsk. De nya ägarna som tagit över Vikabröds lokaler återstartar brödtillverkningen.

Prioleva, de nya ägarna som tagit över Vikabröds lokaler, satsar nu drygt en miljon på att mura upp nya bakugnar i lokalerna i stället för de gamla ugnarna som Leksandsbröd tog bort när man flyttade verksamheten.

– Det är väldigt sorgligt att man valde att riva ugnarna. Vi förhandlade med Leksandsbröd under ett halvår om att få behålla ett par ugnar här för att fortsätta baka i liten skala, säger Malin Floridan vid Prioleva som tagit över lokalerna efter Leksandsbröd.

Dalarna – Vikabröd

– Men Leksandsbröd säger att det inte fanns nåt intresse från er sida att ta över några ugnar.

– Det är lögn. Vi har gjort allt som stått i vår makt för att få behålla någon storts produktion här, menar Malin Floridan.

Det var vid midsommar som Vikabröd stängde. Ägaren Leksandsbröd hävdade att man förlorat cirka 20 miljoner kronor under de sex år man drev Vikabröd.

Men ägarna till företaget Prioleva som säljer närproducerad mat i Stora Skedvi ville då köpa fastigheten och ta över bakugnarna. Trots att Leksandsbröd hävdade att verksamheten var kraftigt olönsam sade man nej till detta, men nu hoppas Prioleva kunna starta knäckebrödsbakning igen.

Om allt går som det ska så ska nya ugnar muras upp under vintern och tillverkningen vara igång igen redan vid påsk.

Vid nedläggningen av Vikabröd fick drygt 30 personer i bageriet sluta. Ett fåtal av dem har lyckats få nya jobb idag, men de flesta är fortfarande arbetslösa. Därför är intresset nu mycket stort hos de tidigare bagarna när det blir bakning i Stora Skedvi igen.

Se hela intervjuerna med Malin Floridan och Peter Joon här ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vikabröd

Mer i ämnet