Nu ska räddningstjänsten bli mer jämställd

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska räddningstjänsten Dala Mitt satsa extra mycket på att locka fler kvinnor till yrket, därför ska nu alla anställda utbildas i frågor som rör icke-diskriminering och jämställdhet.

Av de drygt 250 anställda brandmän som finns i räddningstjänsten Dala Mitt är det bara tre procent som är kvinnor, och det här är något man vill ändra på.

– Vi ska ju representera mänskligheten, då är det ju nästa 50 procent män och 50 kvinnor och då ska det ju vara så här också, säger Thomas Samuelsson som är styrkeledare i Falun.

”Jämställt – Hela tiden”

Satsningen är del av länsstyrelsens projekt som som heter ”Jämställt – Hela tiden” och har i syfte att minska den könsuppdelning som finns på arbetsmarknaden och öka kvinnors möjlighet till att arbeta heltid. Sex kommuner och två kommunala bolag är deltagare, däribland räddningstjänsten Dala Mitt.

Nu ska därför alla anställda inom räddningstjänsten Dala Mitt utbildas och diskutera i frågor som rör normer och makt, kön/genus, jämställdhetsintegrering, maskulinitetsnormer och icke-diskriminering.

Och det menar Saga Hillerström, som leder projektet, är en viktig början.

– Säg att vi bara hade gjort ett projekt som gick ut på att bara stoppa in tio nya så är det inte säkert att man får behålla dem. Det har man sett på andra räddningtjänster. Därför behöver vi en attitydförändring och en kompetenshöjning i de här frågorna, säger hon.

Gissa hur en brandman ser ut

Och under första utbildningstillfället fick brandcheferna generalisera sig själva – gissa på hur folk på gatan tror att en typisk brandman är och ser ut.

– Till exempel så sa de att den generaliserade bilden av en brandman är att den inte visar känslor, och det höll de inte med om. Men många saker stämde, att det är en man i 30-40 års ålder, ofta gift...

– Det är ju synd att det inte finns så många kvinnor, men jag tycker inte att det är något konstigt, säger Elin Röding som är brandman i Falun.

– Man blir inte behandlad olika, i alla fall här inom de här fyra väggarna.

En av få kvinnor

Elin Röding är en av få kvinnor som jobbar som brandman i Dalarna och hon tycker att fler kvinnor, som är intresserade av yrket borde göra ett besök på brandsstationen.

– Om man vill ha in kvinnor så gäller det väl att jobba med att få bort den här synen på brandmän, att det bara är män som kan vara det eller att man måste vara jättestark – den här stereotypa bilden av brandmannen som kanske fortfarande finns kvar hos folk. Men sedan gäller det ju att ge det tid, att utbilda och visa allmänheten vad vi gör, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.