Foto: SVT

Ny app ökar livskvaliteten för Parkinsonsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Högskolan Dalarna har tidigare deltagit i utvecklingen av tekniska lösningar när det gäller behandling av Parkinssons sjukdom och nu är man med återigen med på ett hörn i en ny forskningsstudie.

Olika typer av motoriktester eller registrering av symptom i en telefon eller surfplatta, det var något som Högskolan Dalarna var med och utvecklade i en tidigare forskningsstudie om behandling av Parkinssons sjukdom.  Och nu är man återigen med på ett hörn i en ny forskningsstudie.

– I det nya projektet handlar det om att återkoppla informationen, och därmed individanpassa behandlingen för personer med Parkinsons sjukdom, berättar Jerker Westin, lektor och docent i datateknik vid Högskolan Dalarna.

Lättare att individanpassa

I senare stadier av Parkinssons sjudom så är det viktigt att man har rätt dosering på sina mediciner och det skulle kunna vara något som man lättare skulle kunna individanpassa just med hjälp av data från tex telefonen eller en surfplatta.

En information som senare kan vara till hjälp för både läkare och patienter. Det handlar om att återkoppla den informationen, vilka typer av symptomindikationer som ska visas för läkare respektive patienter för att man ska kunna ha nytta av informationen. Studien sker i samarbete med patienter och läkare.

Användas inom äldreomsorgen

Ett av målen med forskningsstudien är att resultatet av patientutvärderingen ska kunna användas inom äldreomsorgen.

Projektet är en fortsättning på ett tidigare projekt där en testmiljö utvecklades, som gjorde det möjligt för läkare att analysera spiraler ritade av patienter med Parkinsons, och på så sätt analysera motoriken hos dem.

Ett problem med sjukdomsuppföljningen hos patienter med Parkinsons är att symptomen varierar från dag till dag och patient till patient, och det behövs observationer över längre tid för att kunna göra en bra bedömning, något man hoppas lösa i det nya projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.