Ny klinik ska locka tandläkarna

Uppdaterad
Publicerad

Löner är ett sätt att locka nya tandläkare på, men även bra handledning – det sistnämnda lockade åtminstone Elin Marelid till Dalarna efter att hon tog examen i juni förra året. Nu satsar landstinget ytterligare och öppnar en speciell handledningsklinik.

– Det känns verkligen kul att få förmånen att driva det här projektet, för jag vet att det verkligen är viktigt för de nya tandläkarna att få en bra start och få förmånen att ha erfarna tandläkare som kan stötta och hjälpa, säger Monica Ordéus som är tandläkare och även verksamhetschef på Folktandvården Origo i Falun.

Klinik för de som vill ha hjälp

Det är Monica och ytterligare två tandläkare som finns tillgängliga på den nya kliniken som öppnade nu efter nyår i landstingets regi.

Tanken är att om man som ny tandläkare börjar att jobba i exempelvis Särna, eller på någon annan av de drygt 30 klinikerna i länet, så kan man få komma till Falun för att få stöttning till handledningskliniken för råd och stöd.

Det här är ändå ny-examinerade tandläkare – borde de inte vara klara för arbetslivet när de gått ut?

– Jo, de har fått sin legitimation och har teorietiska kunskaper klara och viss klinisk erfarenhet, men det är ungefär som när man får sitt körkort – man får tillåtelse att ge sig ut i verkligheten men det är lika med det här; nu ska man omsätta sina kunskaper till verkligheten som kan te sig väldigt olika, säger Monica Ordéus.

Handledning viktigt

En som lockats till landstinget av handledningskliniken är Elin Marelid.

– Det känns oerhört tryggt för mig som är ny att få utrymme och någon att ställla alla mina frågor till. Allt är ju nya upplevelser för mig i tandvården, så det känns jättelyxigt och bra och jag tror också att jag blir en bättre tandläkare

Vad har varit viktigast för dig när du valde vilket landsting du ska arbeta för?

Flera olika orsaker, men handledning var en av dem så det känns väldigt rätt prioriterat från landstinget Dalarna. Så satsa på det här nu, det tror jag kommer bli bra, säger Elin Marelid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.