Fredrik Jarl (C) har utretts för jäv efter inblandning i ett ärende kring ett upphandlat företag. Nu konstaterar utredningen att han varit jävig. Foto: SVT

Ny rapport: Gagnefs kommunalråd Fredrik Jarl (C) var jävig

Publicerad

Gagnef kommunalråd Fredrik Jarl (C), har utretts för jäv kopplat till en av kommunens upphandlade leverantörer. Nu konstaterar externa utredare i en rapport att det faktiskt förekommit jäv.

Bakgrunden är att en kommunal verksamhet upplevt omfattande brister hos en leverantör och har velat säga upp ramavtalet eller ändra rangordningen av leverantörer.

Fredrik Jarl har enligt utredningen varit kritisk till den kommunala verksamhetens hantering av ärendet, samtidigt som han haft kopplingar till leverantörens vd.

Kritik mot hantering

Bland annat lyfter rapporten ett möte där leverantörsbristerna diskuterats där Jarl deltog, och ett mail med kritik från Jarl kring hanteringen av ärendet.

– Såhär i efterhand borde jag inte varit med på det mötet och jag borde inte skickat det mailet, säger Jarl, som ändå menar att han varit tydlig med inblandande tjänstemän att han varit jävig.

– När jag fick synpunkter om att det inte fungerade sa jag att det här kan ni inte prata med mig om, säger han.

Reagerat på fel

Han menar att det delvis funnits felaktigheter i upphandlingen, och att det har varit det han reagerat på.

Du har konstaterats jävig i den här rapporten – hur påverkar det förtroendet för dig?

– Det kan inte jag svara på, det får andra svara på. Jag har i alla fall inte varit involverad i någon handläggning eller beslut i det här ärendet eller att den här leverantören ska ha behandlats på något särskilt sätt, säger Fredrik Jarl (C).

Det har enligt Jarl fattats beslut om att bland annat se över administrativa rutiner och dokumentation för att undvika liknande situationer i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.