Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker studenterna själva om Faluns hyresnivåer? Hör Arvid Björkman som precis avslutat sina studier och andra studenter om vad de tänker om bostadssituationen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Ny rapport: Höga studenthyror sänker bostadsbetyget för Falun

Uppdaterad
Publicerad

Boendesituationen för studenter i Falun har försämrats. Det visar en ny rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Orsaken är höga hyror.

SFS granskar varje år boendesituationen inför terminsstarten på universitet och högskolor. För studenter som ska bo i Borlänge ser det ljust ut. Staden får grön markering, vilket innebär att det är lätt att få tag på boende med rimlig hyra.

Falun får däremot gul markering, från att tidigare haft grön i flera år. Men inte för att boende saknas. Enligt rapporten kan studenter räkna med att hitta boende inom en månad. Däremot är hyrorna för höga, enligt SFS.

”Tråkigt med gulmarkering”

– Det spelar ingen roll hur många studentbostäder som byggs ifall studenter inte har råd att bo i dem, säger SFS ordförande Jacob Färnert i en kommentar.

Gränsen för rimlig hyra enligt SFS definition ligger på 30 procent av det totala studiemedlet, vilket blir runt 3 600 kr. På det kommunala bostadsbolaget Kopparstaden ligger hyrorna på mellan 3 700-4 200 kr.

– Det är såklart tråkigt att Falun blir gulmarkerat, men det beror på hyresnivån och inte brist på bostäder, säger Johanna Strickert, ordförande för Dalarnas studentkår.

Förvånad över resultatet

Anna Timander, marknadschef på Kopparstaden, är förvånad över resultatet från rapporten.

– Jag förstår inte riktigt vad som skiljer från i fjol, jag måste titta närmare på rapporten. Den hyreshöjning vi gjort är på 3,5 procent och jag tycker vi ligger väldigt bra till där, och vi har samma utbud av lägenheter, säger hon.

Snitthöjningen för samtliga undersökta orter är på 4,32 procent.

SFS Boenderapport

Röd markering (Det tar längre än en termin för studenter att hitta boende)

Umeå, Kiruna, Malmö, Uppsala, Visby, Halmstad, Skövde, Göteborg, Lund och Stockholm.

Gul markering (Studenter kan få boende inom en termin)

Helsingborg, Trollhättan, Falun, Karlskrona, Borås, Jönköping, Luleå, Växjö, Gävle och Örebro.

Grön markering (Studenter kan få ett boende inom en månad)

Skellefteå, Örnsköldsvik, Borlänge, Östersund, Piteå, Sundsvall, Kalmar, Linköping, Norrköping, Västerås, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad och Karlshamn.

Källa: Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.