Nya hot mot byskolorna i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i Malung-Sälens kommun kan vara på väg att fortsätta nedskärningarna på samtliga byskolor i kommunen. Nu kommer hård kritik från förädrarna vid Malungsfors skola som skulle drabbas hårt av en nedskärning.

I Malungsfors skola går i dag runt 60 elever mellan förskoleklass och årskurs fem. Det är en av flera byskolor i kommunen som nu känner sig hotade.

Politikerna har redan bestämt att halvera Yttermalungs skola och flytta en årskurs till Malung och enligt ett tjänstemannaförslag som cirkulerar i kommunen ska klasserna fyra och fem flyttas från alla byskolor i kommunen till mer centrala skolor.

Det skulle i så fall bli nedskärningar på skolorna i Sälen, Rörbäcknäs, Lillmon, Blomsterbäcken och på skolan i Malungsfors.

 – Det här skapar oro. Vi har en blomstrande by och det här skulle äventyra tillväxten också framåt, säger Anna Fredriksson som är förälder.

Kan flyttas till centrala skolor

Enligt tjänstemannaförlaget talas det till och med om nedläggning av skolan i Lillmon. Går förslaget igenom skulle alla äldre barn i kommunen samlas i skolan i Lima eller i centralskolan i Malung.

Det är ännu inga politiker som officiellt ställt sig bakom förslaget. Men tjänstemännen som lanserat tankarna på centralisering menar att det finns många pedagogiska fördelar med att låta barnen från småskolorna flytta till större skolor när de kommer upp i fyran.

 – Det tror inte jag på. Det finns forskning som visar att barn mår bäst av att gå i små klasser när de är små, säger Anna Fredriksson.

Enligt uppdraget ska det komma ett nytt genomarbetat förslag i september.

– Det är lätt att tänka att det här blir katastrof, men vi vill vara med, säger Kerstin Wikers som är förälder.

Redan i frågan om Yttermalungs skola har hård kritik riktats mot att politikerna inte vill prata med de berörda – innan besluten fattas. Nu öppnar föräldrarna i Malungsfors själva dörren till diskussion.

 – Vi vill inte att de bestämmer sånt här bakom vår rygg, säger Anna Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.