Nytt statligt kontor invigt i Malung

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigdes ett helt nytt statligt kontor i Malung. Tre myndigheter ska samsas och ge tips och råd och det är en del av regeringens satsning på service i glesbygd.

– Där staten har övergivit människorna där kommer vi tillbaka nu, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S)

Inte mindre än två olika ministrar från regeringen, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och civilminister Ardalan Shekarabi (S), var på plats när det nya servicekontoret skulle invigas i Malung.

Flera myndigheter samsas

Skattemyndigheten, försäkringskassan och pensionsmyndigheten ska samsas i det nya kontoret som är av ett av tio liknande i landet och en del av regeringens satsning i glesbygd.

– Vi vill ha ett land där människor ska kunna bo i glesbygd och då måste den statliga servicen förbättras, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Handlar om personligt möte

Satsningen är lite tvärtemot annan service som försvinner när det mesta går att göra på nätet i dag.

– Vi behöver alltid någon typ av personligt möte med ett offentliga även om väldigt många tjänster digitaliseras. Och de fysiska mötena kan inte bara finnas i de stora städerna utan i hela landet, säger Ardalan Shekarabi (S).

Föredetta kommunalrådet kuppade

Förra kommunalrådet i Malung-Sälen, Kurt Podgorski (S), gjorde en liten kupp i samband med invigningen. Han lämnade fysiskt över en inkomstdeklaration, något som inte varit möjligt på flera år i Malung.

Men eftersom skatteverket nu finns på orten så togs deklarationen emot.

– Nu slipper jag åka till Mora eller Falun, konstaterade Kurt Podgorski (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.