Foto: TT Nyhetsbyrån (arkivbild)

O-ringen: Alexandersson snabbast

Uppdaterad
Publicerad

Den andra etappen av O-ringen bjöd på en av årets tuffaste orienteringsbanor. Då slog Stora Tunas Tove Alexandersson till och vann damklassen.

Hon kom i mål hela 5,22 minuter före tvåan Annika Billstam, OK Linné.

– Det här var ett av mina bästa lopp i år, sade en märkbart belåten Tove Alexandersson efter loppet.

Tryckande värme och utmanande terräng präglade den andra etappen av årets O-ringen. Herrtvåan Jonas Leandersson sade vad många kände denna dag:

– Det här var helt klart årets tuffaste lopp.

Många var också helt utslagna efter målgången. Men inte Tove Alexandersson som sprang rätt och höll ett imponerande tempo över banans 11,5 kilometer.

Efter två tredjedelar kom hon i kapp den färske världsmästaren Annika Billstam, tävlande för Uppsalaklubben Linné, som kom tvåa denna dag.

Hade orkat längre

– Jag mötte henne, men försökte i stället fokusera mig på min egen orientering. Det gällde att inte göra några misstag mot slutet av loppet, sade Alexandersson som sedan gjorde den piggaste målgången av alla O-ringenlöpare.

– Det känns bra. Faktum är att jag skulle kunnat hålla tempot några kilometer till.

Ett mentalt styrkebesked till konkurrenterna inför fortsättningen av veckan.

– Ja, nu är jag betydligt piggare än under VM. Sedan hoppas jag naturligtvis att det fortsätter gå så här bra resten av veckan, sade Alexandersson.

Bland herrarna, som sprang 15,4 kilometer, var fransmannen Thierry Gueorgiou nästan lika överlägen. Han vann med 1.40 före Jonas Leandersson, Södertälje–Nykvarn.

Efter loppet berättade Thierry Gueorgiou om sin taktik:

– Det var så varmt och långt att jag verkligen fokuserade mig på att springa rätt. Det går inte att mentalt orka kompensera ett misstag genom att sedan höja tempot. Därför var orienteringen extra avgörande och jag orkade springa rätt, sade fjolårsvinnaren Gueorgiou, som redan har kopplat greppet om årets tävling.

Kunde peppa varandra

Han leder sammanlagt med en dryg minut före Jonas Leandersson som hade en tuff måndag i Skåneskogen.

– Min räddning var att jag ganska snart kom i kapp Jerker Lysell (Rehns BK) och Emil Svensk (Stora Tuna). Vi tre kunde sedan springa tillsammans större delen av banan och peppa varandra. Det gjorde att vi alla tre orkade hålla tempot, sade Leandersson.

O-ringen fortsätter på tisdagen med en etapp som går precis vid strandkanten söder om Åhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.