En ny typ av blodsockermätare ger diabetiker ökad livskvalité. Foto: SVT

Ökad livskvalité med ny blodsockermätare

Uppdaterad
Publicerad

En ny typ av blodsockermätare kan nu göra livet betydligt enklare för diabetiker. Men i Dalarna är det än så länge bara de som har störst medicinskt behov som kan få den genom vården.

Thomas Bodegrim har köpt den nya mätaren själv, efter att först ha använt den en period i våras som medlem i en testgrupp.

Tidigare var han tvungen att sticka sig i fingret varje gång han ville testa sitt blodsocker. Med den nya mätaren slipper han det.

– Jag har en sändare på armen som hela tiden mäter mitt blodsocker genom fettet i huden. Sedan skannar jag av den trådlöst med en liten dosa. Då ser jag direkt vad jag har för värde just nu och vad jag haft innan, säger Thomas Bodegrim.

Han säger att han snabbt insåg att den nya typen av mätare var till stor hjälp för honom och gjorde hans liv och livskvalité mycket bättre.

”Livskvalité längre ned på skalan”

Mätaren kostar mellan 1.200 och 1.300 kronor i månaden. Sensorn som sitter på armen måste bytas varannan vecka. Landstinget har beslutat att vissa patienter kan få den här kostnaden finansierad genom vården, men en del, som Thomas, måste alltså stå för den själva.

– När vi ordinerar hjälpmedel och blodsockermätare går vi efter medicinska indikationer. De som har största behovet ska vi tillgodose först. Livskvalité ska givetvis också bedömas men kommer lite längre ner på skalan, säger Bengt Malmqvist, chefsläkare på landstinget.

Lite krasst blir det så att diabetiker som sköter sin sjukdom noggrant har mindre chans att få det här nya hjälpmedlet. När landstinget har utvärderat mätaren under året kanske chansen ökar att fler kan få den. Men Thomas Bodegrim menar att reglerna kunde vara mer generösa redan nu.

”Diabetiker har mycket ansvar”

– Alla som vill ta ansvar och ha en bättre skött diabetes borde kunna få mätaren som verktyg. Diabetes är en sjukdom där du har mycket ansvar som individ för hur du vill och kan ta hand om dig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.