Foto: Gunilla Wikström/SVT

Orientering på två hjul

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan kommer etablerade cyklister från hela Sverige testa en ny typ av mountainbike-tävling på stigarna i Dalarnas skogar. Under fyra dagar ska cyklisterna cykla tillsammans två och två från Falun till Sälen.

– Banan är inte uppmärkt med pilar som det brukar vara så det blir lite orientering över det hela, säger Fredrik Ericsson som är en testpiloterna.

Loppet är ett testlopp i något som kan kallas för mountainbike-orientering. Med hjälp av GPS är det tanken att cyklisterna ska hitta rätt längs banan där de ska passera ett antal kontroller.

– Det är jättefina stigar här i Dalarna så jag tror det blir spännande, säger Alexandra Engen från småländska Jönköping.

”Sämst på att orientera”

Första etappen sträcker sig till Rättvik. Dagen efter bär det av till Mora genom tallhedar, fäbodar och myrmarker.

– Jag tror det här kommer bli galet kul.

– Jag är kanske sämst i Småland på att orientera, men jag cyklar med en väldigt duktig norsk tjej som får vara co-driver, säger Alexandra Engen.

Baklänges i fäders spår

De cyklister som har cyklat eller åkt skidor längs Vasaloppsspåret kan känna sig lugna med orienteringen den tredje dagen. Då väntar banan från Cykelvasan där Vasaloppets alla kontroller passeras baklänges – från Mora mot Sälen.

– Vi har ju banan på GPS så det borde gå bra, säger Alexandra Engen.

Sista cykeldagen är på fredag då Sälenfjället utforskas. Tanken med testloppet är att utvärdera möjligheten till framtida liknande tävlingar i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.