På väg mot Dalarna?

Uppdaterad
Publicerad

En myskoxe – som blivit utstött från sin flock – är på väg söderut. Landets enda myskoxar – i vilt tillstånd – finns i västra Härjedalen. Det är brunsttider och en av de yngre hannarna har blivit utstött från flocken och gett sig iväg på vandring söderut, troligen i syfte att leta sig en ny flock helt ovetandes om att det inte finns fler av hans slag i Sverige.

Under den gångna helgen sågs myskoxen av jägare nära Glöte i Härjedalen och då trodde man att den var påväg tillbaka mot sin flock. Men vid 11-tiden på onsdagen visade sig myskoxen plötstligt för en bilist norr om Lillhärdal, bara tre mil från gränsen mot Dalarna ...

Det händer lite då och då att utstötta myskoxar ger sig ut på vandring. Några gånger har det hänt att som skjutits med bedövningspil och sedan fraktats hem till Härjedalen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.