En pojke i 4-årsåldern fördes på nyårsaftonen till Falu lasarett efter att ha gått genom isen på Sundbornsån vid Danholn utanför Falun. Foto: SVT

Pojke gick genom isen – skadades svårt

Uppdaterad
Publicerad

En pojke i 4-årsåldern fördes på nyårsaftonen till Falu lasarett efter att ha gått genom isen på Sundbornsån vid Danholn utanför Falun. Han skadades allvarligt, men skadorna är inte livshotande meddelade landstinget under måndagen.

Det var strax efter klockan ett på eftermiddagen på nyårsaftonen som räddningstjänsten larmades om olyckan.

Pojken lekte med en vän på isen när den brast. Vännen försökte få upp pojken men lyckades inte. Två personer i närheten såg vad som hänt och fick upp pojken, som då var livlös.

Dalarna – Blåljus

Fick igång andning och puls på akuten

De påbörjade hjärt-lungräddning och fortsatte med det tills ambulans och räddningstjänst kom på plats. Pojken fördes till Falu lasarett.

– De ska ha fått igång andning och puls på akuten, säger Thomas Samuelsson, styrkeledare på räddningstjänst Dalamitt.

Sundbornsån ska enligt honom ha varit öppen i mitten med is längs kanterna.

– Men efter de här varma dagarna är det inte mycket is kvar, bara en tunn hinna, säger han.

Inte längre livshotande

Under måndagen meddelade landstinget att pojkens läge är förbättrat och han har flyttats från intensiven, IVA, till en avdelning på Falu lasarett.

– Hans skador är inte livshotande och enligt läkaren ska utvecklingen vara lovande, säger Lina Hård vid landstinget Dalarnas presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Blåljus

Mer i ämnet