Foto: arkivbild/TT

Polisen varnar för nya åldringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fick polisen in samtal om att en kvinna blivit bestulen på sitt bankkort och tillhörande kod. Tillvägagångssättet var att en man ringde till kvinnan och uppgav sig vara en nära släkting och att han behövde låna bankkortet och koden för att betala en parkeringsbiljett.

En man, som kvinnan inte kände igen, kom upp till hennes lägenhet och ringde på dörren. Han sade att släktingen satt kvar i bilen och att de skulle komma tillbaka med kortet inom 30 minuter.

Så skedde inte och kvinnan ringde till en annan anhörig för att kontrollera om uppgifterna stämde, enligt Polisen.

– Bedragarna hittar hela tiden på nya sätt att luras, säger Dalapolisens presstalesman Stefan Dangardt.

Polisen uppmanar till försiktighet

Mannen som fick bankkortet av kvinnan var ca 45-50 år, lång och hade en grå huva på huvudet och talade svenska. Tillvägagångssättet har använts tidigare och polisen uppmanar därför till försiktighet om någon beter sig på det här sättet.

Polisen önskar också att de som har äldre anhöriga, informerar dem om tillvägagångssättet och hur viktigt det är att inte lämna ut kort eller kod till någon man inte känner.

Äldre man i Avesta också utsatt

Förra fredagen blev en man i 90-årsåldern uppringd av en kvinna som han tror är hans dotter, och som behöver pengar för ett problem med bilen. En kvinna kommer sedan hem till mannen, och han ger henne sitt kort och sin kod.

Uttag har skett från mannens konto, men ingen misstänkt är ännu gripen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.