Polisfacket kritiskt till tingsrättsuttalande

Uppdaterad
Publicerad

Polisens kåranda påverkar vittnen. Så tolkar polisfacket det som står i tingsrättens misshandelsdom, som föll igår. En olycklig formulering menar de.

Det var under måndagen som en polisman dömdes i Falu tingsrätt för misshandel i samband med ett gripande i förra året, något som kan leda till att han förlorar sitt jobb. En händelse som påverkar många inom polisen men även innehållet i domen upprör flera.

En av de poliser som vittnade mot sin kollega beskrivs nämligen som ”opåverkad av den kåranda som allmänt veterligt finns inom poliskåren”. En text som kan tolkas som att det finns en kultur att skydda varandra.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

– Jag tycker det är klart olyckligt när tingsrätten använder sig av begreppet kåranda som något allmänt vedertaget, säger Sara Stenlind skyddsombud på polisfacket.

Upplevde vittnena som pressade

Men domaren Åsa Nord säger att hon inte pratar om någon kåranda generellt utan syftar på hur det gick till vid rättegången.

– Vi upplevde att vittnena kände sig pressade i och med att salen var full av kollegor.

Dalarnas polischef Lars Lindahl säger att man kommer titta närmare på arbetsmiljön, en arbetsmiljö som är extra ansträngd för tillfället.

-– Just nu är det extra slitningar i kårandan, säger Sara Stenlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

Mer i ämnet