En man omhändertogs i Malung efter att ha suttit utanför en längre tid med ett misstänkt skjutvapen. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Man omhändertagen – satt utanför polishuset med misstänkt vapen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kallade på förstärkning till polishuset i Malung under torsdagsförmiddagen. En man ska enligt uppgift suttit utanför huset i en bil och kan ha haft ett misstänkt vapen med sig.

Det var en privatperson som kom in till receptionen i Malung strax innan klockan 10 och berättade om händelsen. Då valde polisen själva att begära förstärkning, men vet för tillfället inte vad saken handlade om.

– Vi måste kolla upp det och vet inte vad det gäller än, säger Sara Axelsson som är befäl vid regionledningscentralen hos polisen.

Det ska handla om en person på parkeringen utanför huset, som enligt tipsaren ska ha haft ett ”gevärsliknande fodral” med sig.

Anledningen till att man begärt förstärkning handlar om en ren försiktighetsåtgärd, menar hon, vilket även Rune Lindbom som är chef för lokalpolisområde Malung-Sälen/Mora instämmer i.

– Jag kan bekräfta att vi har ett ärende om att en man sitter utanför polishuset och att förstärkning är på väg, säger Rune Lindbom.

Varför har man begärt förstärkning?

–  Det är utifrån händelsens karaktär och då är det den bedömningen vi har gjort.

Mannen ska enligt Rune Lindbom ha suttit utanför polishuset i drygt 30-40 minuter.

Har man utrymt polishuset eller vidtagit andra säkerhetsåtgärder?

– Det är inget jag kan svara just nu.

Omhändertagen av polis

Mannen omhändertogs strax efter klockan 11 då han klev ur ur sitt fordon.

– Patrullen går fram när han kliver ut ur bilen och kommer med in på stationen, berättar Stefan Dangardt som är polisens presstalesman i Dalarna.

Personen är inte misstänkt för något brott och det är inte säkert heller att händelsen mynnar ut i någon, menar Dangardt.

Kommunen stängde lokaler

När larmet kom in, så valde även kommunen att agera.

– Kl 10.32 fick jag larm om att det satt en kamouflageklädd person i en bil utanför polishuset, säger Peter Danielsson som är räddningschef i beredskap och även säkerhetssamordnare i Malung-Sälens kommun.

– Vi valde då att låsa både kommunhuset och lärcentrum. På lärcentrum beordade vi också dom som fanns i huset att hålla sig borta från fönstrena.

Enligt Peter Danielsson så tog det cirka 40 minuter från det att han fick larm tills man blåste faran över.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.