Foto: Johan Söderberg/SVT

Regeringens slutgiltiga beslut: Högskolan blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu är beslutet klubbat av regeringen att Högskolan Dalarna ska bli kvar i både Falun och Borlänge – därför ändrar nu också regeringen det regleringsbrevet för skolan.

”Dagens regeringsbeslut innebär att Högskolan Dalarna även fortsättningsvis ska ha verksamheten lokaliserad i både Falun och Borlänge. Att behålla Campus Borlänge ligger i linje med regeringens politik att det ska finnas goda möjligheter att bo och verka i hela landet och det är utifrån den bedömningen regeringen fattat dagens beslut”, skriver Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Minister vill att ”Sverige ska hålla ihop”

I pressmeddelandet förtydligar ministern att beslutet är ”en del av regeringens politik för myndighetslokalisering” och där man menar att regeringen verkar för att öka spridningen av statliga myndigheter, som högskolor, över hela landet. Anledningen ska vara för att ”Sverige ska hålla ihop”, menar Helene Hellmark Knutsson.

Högskolan Dalarna

Rektorn: ”Principiellt anmärkningsvärt”

Högskolan Dalarnas rektor har tidigare sagt att hon var överraskad om att regeringen ens gått in i frågan. I ett pressmeddelande utvecklar hon det oväntade beslutet:

”Att regeringen skulle gå in och fatta beslut i frågan innan vi själva var färdiga med vårt arbete kring högskolans framtida utveckling, var ytterst oväntat och är principiellt anmärkningsvärt. Men Högskolan måste förhålla sig till de ramar som regeringen ger lärosätet”, skriver rektor Marita Hilliges i ett pressmeddelande från Högskolan Dalarna.

SVT Nyheter Dalarna inväntar kommentar  om beslutet från minister Helene Hellmark Knutsson. Peter Hultqvist (S) ska inte ha deltagit i beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskolan Dalarna

Mer i ämnet