Rekordlågt mjölkpris – dalabönder i kris

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkjätten Arla har just sänkt priset till bönderna för mjölken till 2,32 kronor kilot – den lägsta nivå som Jordbruksverket noterat i sin statistik. Även de mjölkbönder som inte levererar till Arla påverkas.

Michael Arvidsson i Stora Skedvi levererar sin mjölk till Grådö mejeri inte långt från gården. Men eftersom att jätten Arla, genom sin storlek, i princip styr priset för hela branschen så har även han börjat få mindre betalt.

Egentligen borde han ha uppåt fyra kronor säger han, nu får inköp av ny teknisk utrustning vänta när den gamla blivit sliten.

– Läget är väldigt allvarligt för mjölkproduktionen nu. Med mjölkpris på den nivå som vi har nu kommer det inte att bli någon mjölkproduktion kvar i det här landet, säger Michael Arvidsson.

”Det här är en situation som är helt ohållbar”

Även på mejeriet är chefen bekymrad. Grådö som lite grann riktat in sig på att vara just det närproducerande alternativet. Arlas priser styr hela branschen även, om Grådö betalar mellan 30-50 öre mer per kilo till sina bönderna, men mer än så klarar det inte.

– I många år har priserna svängt mycket och ofta till det sämre. Men det här är en situation som är helt ohållbar för svensk mjölkproduktion, säger Staffan Eklöv som är vd för Grådö Mejeri i Hedemora.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.