Rökning på skolgårdar trots förbud

Uppdaterad
Publicerad

Det totala antalet rökare har minskat i Sverige, men bland ungdomar röks det fortfarande en hel del – något som kan ha med miljön som de vistas i att göra. I Smedjebacken börjar skolan även med tillsyn, för att få bukt med problemet.

– Vi behöver se till att de miljöer där ungdomar finns är rökfria, vi har en lag sedan mer än tjugo år som säger att det ska vara rökfritt på skolgårdarna och vi har lyckats med alla andra miljöer men vi lyckas inte med skolgårdarna, säger Maria Nilsson. 

”Inte mycket att göra åt”

På Kristinegymnasiet i Falun är det precis som på andra skolor förbjudet att röka. Men i parken som bara ligger ett tiotal meter från entrén är det okej, vilket också påverkar miljön på skolgården. 

– Det är inte så mycket man kan göra åt det förutom att säga åt dem att inte vara på skolgården, men det luktar ju fortfarande, säger Wilma Strömberg som går på Kristinegymnasiet i Falun.

Röks utanför skolgårdarna i Dalarna

Även om rökförbudet på skolgården i stort följs på Kristinegymnasiet så röks det enligt Länsstyrelsen utanför 85 procent av länets skolgårdar.

För att informera om de problem som finns så hade länsstyrelsen på onsdagen bjudit in inblandade från skolor och sjukvård i länet för att informera om hur kan jobba med problemen.

Ett exempel togs från Grums, där kommunen åkte på böter för att man inte tog tag i problemet.

– Vi upptäckte att många rökte på skolan, och eftersom lagen säger att man inte får göra det så har vi förelagt med vite och fick det utdömt mot kommunen, så det fick effekt, säger Trond Reimers, miljöinspektör på Grums kommun.

Smedjebacken jobbar med tillsyn

I Dalarna har det inte jobbats med tillsyn i någon större omfattning, men i Smedjebacken har man precis börjat. Här ser man inte några hinder för att hota med vite om det skulle behövas. 

– Det är klart att det kan bli aktuellt men det är först i ett senare skede, vi börjar alltid med en dialog, men det är klart att vi kan ta till vite om det behövs, säger Hannah Wigren, miljöinspektör i Smedjebackens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.