Foto: Patrik Qvicker/SVT

Rörbäcksnäs skola kan läggas ned

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en skola i Malung-Sälens kommun hotas av nedläggning. Nu handlar det om Rörbäcksnäs skola som kan läggas ner redan till sommaren. – Det är katastrof, säger föräldern Carl-Fredric Haglund.

Rörbäcksnäs skola, som också kallas för Vildmarksskolan, ligger i kanten av Sälenfjällen precis vid norska gränsen drygt tre mil väster om Sälen och har hittills överlevt åtskilliga nedläggninghot. Skolan har i dag elever från förskoleklass till och med femte klass.

Kan stängas till sommaren

Skolpolitikerna har redan ställt sig bakom att utreda en nedläggning för att spara pengar. Enligt utredningen går det att stänga skolan redan till sommaren och låta de tio barnen där istället åka till Ungärde skola i Lima – fyra mil bort.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

– Vi har ju en jättefin skola, men det speciella här är ju läget mellan Trysil och Sälen. Det vore fel att ta ett strategiskt beslut nu att lägga ner. Det är katastrof, säger Carl-Fredric Haglund som själv har barn i skolan.

Nära nya flygplatsen

Rörbäcksnäs ligger bara några kilometer från den tänka stora charterflygplatsen och det stora köpcentret  i Sälenfjällen som kan bli verklighet om bara två år. En flygplats som kan ge mängder av nya jobb, nyinflyttningar och nya turister till främst Sälen och Trysil.

Hittills har politikerna velat avvakta det tänkta flygplatsbygget innan det tas några beslut gällande Rörbäcksnäs skola just för att byn ligger mellan skidjättarna i Sälen och norska Trysil.

– Turismen ökar jättemycket just nu. Här har vi ju läget för boende om det blir mer satsningar och inte minst om det blir en flygplats, säger Carl-

Foto: Patrik Qvicker/SVT

Fredric Haglund.

Sparar 1,8 miljoner

Barn- och utbildningsnämnden har gett rektorerna i uppdrag att utreda en nedläggning i Rörbäcksnäs. Totalt handlar det om att spara knappt 1,8 miljoner kronor. Rektorn vid Sälens skola har redan gjort en utredning som visar att det går att lägga ner skolan i Rörbäcksnäs redan till sommaren.

Ärendet kommer upp senare i december men kommer att slutligen avgöras av kommunfullmäktige. Skolpolitikerna beslutade nyligen att lägga ner skolan i Yttermalung. Nu kan alltså ytterligare en skola i kommunen stängas.

Sedan tidigare finns dessutom ett kommande nedläggningshot mot Blomsterbäcksskolan och Lillmons skola i centrala Malung.

– Det här är aldrig roliga besked för föräldrarna att få, säger ordföranden i barn- och utbildningsnämnden Sofia Söderström (S).

– Men vi är inte framme vid ett färdigt förslag ännu och det här är dessutom en så stor fråga att det ska beslutas av fullmäktige.

Satsar på området

Hotet kommer precis när kommunpolitikerna ställt sig bakom en stor satsning på Sälenområdet och norra kommundelen – just på grund av den starka utvecklingen inom turismen. Men det handlar om att spara pengar och hotet nu gäller inte bara skolan i Rörbäcksnäs. Enligt förslaget ska också förskolan där läggas ner.

– Det är ju fel att spara så få kronor här och då offra de goda framtidsutsikterna som finns i Rörbäcknäs och norra kommundelen. Det känns jobbigt, säger Carl-Fredric Haglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Mer i ämnet