Runn har satt Dalarna på den Holländska kartan

Uppdaterad
Publicerad

Runt en miljon holländare uppskattas att genom nederländska TV-bolaget NOS ha sett på skridskotävlingar på Runn på söndagskvällen.

För tolfte året i rad arrangerades internationella långloppsskridskotävlingar på Runn där uthålligheten sätts på prov av de långa distanserna. Herrarnas längsta lopp var femton mil. 60 herrar och 40 damer deltog. Loppen följs av en jättepublik i Holland där skridskosporten är lika stor, kanske större än vad intresset är för längsskidåkning i Sverige.

– Många är proffs och tränar 40 timmar i veckan, berättar arrangören Christian van Dartel som sett hur även svenskarnas intresse för skridskosporten håller på att växa.

– Vi försöker här på Runn utveckla intresset igen. Vi har teknikkurser för att folk ska lämna sina stavar hemma och börja åka skridskor på riktigt, säger han.

Två sista distanserna i Falun

Det är den Nederländska tävling KPN Grand Prix som har sina två sista deltävlingar på Runn i Falun. Tävlingen körs i fem deltävlingar och det är naturis som gäller. Två tävlingar har körts i Österrike, en i Luleå och nu de två sista etapperna i Falun.

Under lördagen avgjordes herrarnas 60 km lopp och på söndagen kommer herrarna att köra 150 km loppet.

Damerna körde på lördagen 40 km och på söndagen kör man 100 km.

Herrarnas tävling vann av 28-årige Rick Smit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.