Så påverkas dalaföretagen av Donald Trump

Publicerad

Donald Trumps sensationella seger i presidentvalet i USA har skakat om världen rejält. I Dalarna funderar exportföretagen nu på hur framtiden kommer att se ut.

I valkampanjen har Donald Trump talat om att bygga tullmurar för att skydda amerikanska produkter och jobb. Något som också kan få återverkningar för Dalarnas exportföretag, bland andra mattillverkaren Pappelina i Falun.

– Visst funderar vi på det, om det blir importtullar så kommer det förstås att påverka oss. Vi är ganska nya på USA-marknaden och kommer i år att sälja för cirka tre miljoner kronor dit, säger Louise Modigs som är operativ chef hos Pappelina.

Dollarkursen påverkas

Sågverksföretaget Bergkvist-Insjön säljer ingenting till USA, men är valutaberoende genom sina exportmarknader Japan och Kina. I morse följde man med spänning hur dollarkursen skulle påverkas.

– Det hände lyckligtvis inte så mycket, det skakade till lite, men sen återhämtade sig kursen ganska snabbt, säger Ulf Bergkvist, ägare och arbetande styrelseordförande i bolaget.

– Vi får avvakta och se vad som händer. Om det blir en påverkan på världsekonomin kommer det förstås också att påverka oss och våra marknader. Men än så länge är ”business as usual”, säger Bergkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.