Så påverkas psykiatrin av sparkravet

Uppdaterad
Publicerad

I höstas blev det klart att Landstinget skulle spara cirka 700 miljoner kronor innan slutet av 2019 och psykiatrin i Dalarna – en redan hårt pressad verksamhet, ska nu spara uppemot 60 miljoner kronor

SVT Nyheter Dalarna har tittat närmare på vilka konsekvenser sparkravet har för verksamheter och patienter.

Mottagningar avvecklas

Bland annat så innebär sparkravet att mer än hälften av vuxenpsykiatrins läkarbemannade öppenvårdsmottagningar har under det senaste året avvecklats och specialistvården har centraliserats. Från att det har funnits 13 mottagningar, finns det nu endast 6st med läkare och 2st som bemannas endast av sjuksköterskor.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Tjänster försvinner

Sparkravet innebär även att 45 tjänster ska försvinna. Landstinget har lovat att ingen ska sägas upp. Nedskärningarna läser man istället genom personalavgångar eller att personal slutar av eget initiativ.

Minska externa köp

Ytterligare krav som har ställts på avdelningar inom Landstinget för att spara pengar är att de ska minska köp av externa tjänster, i praktiken handlar detta om inhyrning av staffettläkare, eller externa psykologer eller vårdplatser på specialistkliniker. Istället ska Landstingets egen personal hantera behandlingen.

LÄNK: fler inslag från vår granskning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheterna Dalarna granskar psykiatrin

Mer i ämnet