Så ska Peace and Love stoppa övergreppen

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen startar Peace and Love i Borlänge. Festivalen har satsat extra på säkerheten efter de övergrepp som skett i samband med större festivaler.

– Förutom de ordinarie säkerhetsåtgärderna så har vi lyft arbetet mot sexuella trakasserier, både inom vår säkerhetsorganisation och genom att vi har olika samarbeten i år, säger Jonas Eriksson, säkerhetsansvarig på Peace and Love-festivalen.  

Stöttar festivalen

Festivalen samarbetar både med Kvinnojouren i Borlänge och Rättighetscentrum i Dalarna. Organisationerna kommer att stötta festivalen i arbetet mot sexuella trakasserier. Kvinnojouren har varit med tidigare, men i år blir det lite annorlunda. 

– Vi ville starta ett nytt koncept och vara inne på området, vi har haft fokus på det här ända sedan början på året, säger Jill Agelin, Kvinnojouren i Borlänge, som tog kontakt med festivalansvariga redan i vintras för att inleda ett samarbete under årets festival.

Vad kan ni bidra med?

– Jag tänker att bara genom att vi är på plats och att vi syns, vi kommer att ha rosa västar, så kan vi interagera med publiken och prata med dem, men framförallt att vi finns på plats om det skulle ske några övergrepp, säger Jill Agelin.

Förutom samarbeten så satsas det extra på säkerheten på andra sätt. Bland annat har mörka platser på festivalområdet byggts bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.