Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många vet inte att det går att säsonga inom restaurang i fjällen” – hör säsongsarbetarna Ida och Viktoria som tror att mer reklam skulle locka fler till branschen. Foto: Sofie Lind/SVT

Så tror säsongarna Ida och Viktoria att fler kan lockas till Sälenrestauranger

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit svårare för restaurangerna i till exempel Sälenfjällen att hitta erfaren personal. Ida och Viktoria säsongsarbetar inom restaurang – och tror att fler skulle lockas till Sälen om fjällföretagarna gjorde mer reklam för jobben.

– Jag älskar miljön här uppe och hela auran – och sedan kom jag tillbaka för alla kompisar man lärt känna och jobbet som är väldigt roligt. Så jag kunde inte hålla mig borta från att komma tillbaka i år igen, säger Ida Ganslandt som gör sin andra vintersäsong i Sälen.

SVT träffar Ida och Viktoria under en kaffe- och champagnekurs som deras arbetsgivare anordnat. Det är en av flera interna utbildningar de får gå för att lära sig mer om restaurangyrket inför vintersäsongen som stundar.

– Det är kul med säsongsarbete då vi får lära oss väldigt mycket. Många kunskaper som man kan visa för sina vänner också, säger Viktoria Andersson, som gör sin första säsong i Sälen som kock på en restaurang.

Vill byta bana i framtiden

Båda trivs inom restaurang men är ändå sugna på att byta bransch och funderar på att studera.

Du vill inte plugga vidare till något inom restaurangbranschen?

– Nej, inte tyvärr, säger Ida Ganslandt som ändå är öppen för att jobba några fler säsonger i branschen innan det blir byte.

Vad som skulle få Ida och Viktoria att stanna i branschen eller hur man lockar tillbaka erfaren personal vet de inte. Men båda tror att fler skulle lockas till restaurangbranschen i Sälen genom ännu mer reklam.

”Åk ut till gymnasieelever och restauranger” – se mer i klippet ovan från kaffekursen där säsongsarbetarna Ida och Viktoria berättar vad de tror skulle locka fler till branschen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.