Så här kan det komma att se ut genom Mora i framtiden, enligt Trafikverket. Men bygget börjar inte förrän om tre år tidigast. Foto: Trafikverket

Så vill Trafikverket sätta fart på Moratrafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal cirkulationsplatser ska sätta fart på genomfartstrafiken i Mora. Det sa Trafikverket vid ett informationsmöte i Moraparken på onsdagskvällen.

En viss del av vägen ska också göras tvåfilig för att trafikkapaciteten ska kunna höjas. Trafikverkets simuleringar visar att den planerade ombyggnationen kommer att minska köerna, säger projektledare Åsa Bergqvist.

Lösning har diskuterats länge

Sedan länge har en förbifart diskuterats men nu är ska man först ska se vilken effekt ombyggnaden får, och om det då fortfarande finns behov av en förbifart.

Artikeln fortsätter under bilden – läs vad bygget kommer att kosta

Genom Mora finns idag flera trafikljus, men som nu kan byggas om till rondeller istället. Foto: SVT/Torbjör Påhlman

Om tre år ska ombyggnationen av genomfarten påbörjas och den kommer sannolikt att ta ett par år att genomföra, enligt vad som framkom på informationsmötet.

Fortfarande finns det möjlighet att inkomma med synpunkter på planerna. Men efter den tredje mars är det sannolikt försent. Då slutför Trafikverket planarbetet och i höst lämnas planen in för att fastställas.

Prislappen: 166 miljoner kronor

Ombyggnationen är kostnadsberäknad till 166 miljoner kronor varav Mora kommun ska svara för cirka 50 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.