Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar Carina Sparring upp hjärtstartaren vid Bengtshedens bygdegård som är en av 17 enheter som satts upp runt om i traktens byar. Foto: Johan Lundahl/SVT

Säkrar Svärdsjöbygden med hjärtstartare i värmeskåp

Publicerad

Antalet hjärtstartare i de sex byarna som tillhör Svärdsjöbygden i Falu kommun ökat rejält. På ett och ett halvt år har byarnas intresseföreningar satt upp totalt 17 hjärtstartare med tillhörande värmeskåp runtom i bygden.

Intresseföreningarna i Svärdsjöbygden (Svärdsjö, Linghed, Lumsheden, Toftbyn, Svartnäs och Vintjärn) har samverkat kring ett projekt för att ”hjärtsäkra bygden”.

– Under 2022 så började vi att montera upp dessa i våra byar och inom kort kommer vi att ha 17 tillgängliga hjärtstartare i värmeskåp, säger Carina Sparring som är initiativtagare till projektet.

Värmeskåpen ökar driftsäkerheten

Genom att placera hjärtstartarna i värmeskåp så är de tillgängliga dygnet runt för invånare och besökare och det hålls årliga HLR-utbildningar gratis för boende i bygden.

– Ungefär 400 personer har gått utbildningen som jag tillsammans med den lokala räddningstjänsten anordnat, säger hon.

Vad har det kostat?

– Hittills har det kostat närmare 400 000 kronor. En enhet med värmeskåp kostar cirka 19 000 kronor. Men vi har också pengar kvar för att kunna underhålla de vi satt upp, säger hon.

Pengarna har Carina Sparring fått genom att söka medel i olika fonder men största delen har betalats med pengar från kommunen.

– Min förhoppning är att fler byar ska ta efter det här projektet. Jag har redan haft kontakt med några fler byar, både här i Falu kommun men även andra kommuner som vill ha hjälp och stöd, säger Carina Sparring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.