Saltviksbron i Vansbro Foto: Privat

Saltviksbron stängs på fredag

Publicerad

En besiktning av hängbron i Saltvik i Vansbro visade att bron var i så pass dåligt skick att den nu stängs tills vidare. Vad som nu händer med bron är oklart. Bron stängs på fredag klockan 16.00.

Samhällsbyggnadskontoret har nu fått i uppdrag att inleda en utredning kring kostnader för en renovering av den befintliga bron, alternativt uppförandet av en ny.

I ett pressmeddelande säger samhällsbyggnadschefen Thomas Carlsson att säkerheten måste gå först.

– Det är självklart inte roligt att meddela att vi måste stänga Saltviksbron, som vi vet används flitigt av såväl cyklister som gångtrafikanter, säger han.

Vad man redan nu vet är att bron inte kommer hinna öppna innan Vansbrosimningen.

Hängbron i Saltvik tillverkades på en mekanisk verkstad i Vansbro och uppfördes år 1913 vid gruvan i Grängesberg. År 1925 hade bron blivit för kort, då dagbrottet utvidgades, och den såldes då till Vansbro kommun för 8 700 kronor. Bron monterades ner, transporterades till Vansbro, och två år senare, 1927, var den färdigmonterad på platsen där den hänger än i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.